Dry Needling

Dry needling is behandelmethode dat sinds 2007 in Nederland toegepast wordt binnen de fysiotherapie. De methode is overgekomen uit Canada. Door middel van een speciale techniek worden spieren aangeprikt en raken op die manier snel en langdurig ontspannen.

Dry needling gebruikt een ‘droge’ (dry) acupunctuurnaald en er wordt dus geen vloeistof in de spier gebracht.

Dry needling: niet hetzelfde als acupunctuur.

Bij acupunctuur worden vaak oppervlakkig meerdere naalden in het lichaam geplaatst. Deze naalden blijven langdurig zitten en zijn gericht op de ‘energiebanen’ van het lichaam. Dit verschilt met Dry Needling, waar niet de ‘energiebanen’ maar specifieke punten in de spieren (triggerpoints) behandeld worden. Dit gebeurd meestal met maar één naald en de spier wordt kortdurend geprikkeld.

Wat doet de fysiotherapeut?

De fysiotherapeut zal allereerst door een gesprek en gericht onderzoek uw klachten analyseren. Daarna worden de spieren nader onderzocht, die mogelijk uw pijn veroorzaken. Hierbij gaat de fysiotherapeut op zoek naar triggerpoints. Deze triggerpoints bevinden zich in de spieren en zijn extra gevoelig, ook kan dit uitstralende pijnklachten veroorzaken. Wanneer de therapeut op deze plekken drukt, ervaart de patiënt meestal de herkenbare pijnklachten..Precies die plaatsen zal de fysiotherapeut gaan behandelen om de spieren te ontspannen.

Waar richt de behandeling zich op?

De behandeling is gericht op het uitschakelen van deze triggerpoints.Via het gericht aanprikken met een naaldje worden deze punten in de spier(en) ontspannen. Bij langdurige klachten zal de therapeut vaak meerdere spieren behandelen in uw arm of been, alsmede de spieren langs de wervelkolom.

Hoe voelt dry needling aan?

Het inbrengen van het naaldje voelt u in principe niet. Als het juiste triggerpoint aangeprikt wordt, spant de spier zich even kort aan. Dat geeft een soort ‘kramp’ gevoel. Dit ´kramp´  wordt vaak wel als pijnlijk ervaren.  Daarna ontspant de spier zich meestal direct en kunt u gemakkelijker bewegen.

Vaak voelen de behandelde spieren wel vermoeid en zwaar aan, maar dat is meestal van kortere duur.

Wat gebeurt er daarna?

U krijgt oefeningen en gerichte adviezen mee om de verbeterde situatie bij te kunnen houden.

Wat kost dry needling?

Deze methode is een onderdeel van een normale fysiotherapie behandeling. Indien u aanvullend verzekerd bent, vallen in principe ook de kosten voor dry needling hieronder.

Zie voor meer informatie onderstaande link:
http://www.dryneedling.nl/pages/documentatie/informatie-voor-patienten.php