Duizeligheid/BPPD

Benigne Paroxysmale Positie Duizeligheid (BPPD) is een acute draaiduizeligheid die bewegingsafhankelijk is. Het ontstaat bijvoorbeeld wanneer men gaat liggen, draait en/of vanuit liggende houding overeind komt. Deze duizeligheid is zeer heftig maar is kort van duur (<1 minuut). U kunt hier ook een misselijk gevoel van ervaren. De klachten kunnen verminderen of verdwijnen bij herhaling van snelle hoofdbewegingen.


Diagnose

Om een goede diagnose te kunnen stellen is onderzoek nodig. Dit gebeurd middels de kiepproef. Hierbij kiept de therapeut het hoofd en bovenlichaam van de patiënt plotseling en snel vanuit een zittende houding achterover. Deze beweging kan de duizeligheid opwekken en is er meestal een typische oogbeweging waarneembaar.

Oorzaak: loszittende oorsteentjes

De precieze oorzaak voor BPPD is nog onbekend. Men vermoedt dat loszittende oorsteentjes in het binnenoor door snelle positieverandering neerslaan op de zintuigcellen in het evenwichtsorgaan. Dit leidt tot kortdurende overprikkeling van de zintuigcellen en daarmee tot draaiduizeligheid.
BPPD kan optreden na een hoofdongeval, ooroperatie, bij een ontsteking of doorbloedingsstoornis van het binnenoor of na langdurige bedrust. In de meeste gevallen is er echter geen duidelijke oorzaak aantoonbaar.

Behandeling

Er zijn twee behandelingsmethoden:

  1. Canalith repositiemanoeuvres. Door middel van een specifieke handgreep worden de loszittende oorsteentjes verplaatst naar een ander deel van het evenwichtsorgaan. Hierdoor kunnen de oorsteentjes niet meer leiden tot overprikkeling van de zintuigcellen waardoor er geen duizeligheid meer optreedt.
  2. Houdingsoefeningen volgens Brandt en Daroff. Deze herhalingsoefeningen van rechtop zitten naar zijligging zorgen voor training en compensatie waardoor men eerder klachtenvrij is.

Beloop

Het woord ‘benigne’ geeft aan dat het hier om een goedaardige vorm van duizeligheid gaat, die binnen enkele weken tot maanden meestal spontaan verdwijnt. Echter, ervaart 85% van de patiënten binnen éénmaal deze behandelmethode succes. Ongeveer 50% van de patiënten ervaart een nieuwe/of meerdere episodes van deze BPDD klachten. In enkele gevallen komt de duizeligheid terug of blijkt de duizeligheid toch langer aan te houden.