Shockwave

Wat is shockwave therapie?

Shockwave therapie heeft de wereld veroverd. Oorspronkelijk werd deze therapie alleen gebruikt bij het verbrijzelen van nierstenen. De laatste jaren wordt shockwave ook bijzonder doeltreffend toegepast in de revalidatie, orthopedie, chirurgie en reumatologie.

Shockwave therapie is een moderne en erg doeltreffende behandelmethode. De term ‘shockwave’ verwijst naar hoogenergetische geluidsimpulsen die zich als golven dwars door een medium heen verplaatsen (water, lucht of een vaste stof). In de moderne pijntherapie worden de helende eigenschappen van deze shockwave therapie toegepast voor de behandeling van pijnlijke zones. Shockwaves versnellen het genezingsproces door de zelfhelende eigenschappen van het lichaam te activeren, ze stimuleren het celmetabolisme en verbeteren de bloedcirculatie.

Hoe wordt shockwave therapie uitgevoerd?

De therapeut lokaliseert de pijnzone en brengt een gel aan. Dan dient hij shockwaves toe door het behandelpistool van het shockwave apparaat in ronddraaiende bewegingen over de pijnzone te bewegen.

Indicaties voor shockwave therapie

Shockwave therapie is bij een aantal indicaties bijzonder effectief, te weten:

 • Gecalcificeerde schouder en tendinose:
  De doelstelling van de shockwave therapie is de pijn te verminderen of te verlichten. Daarnaast wordtde mobiliteitsbeperking van de schouder  opgeheven. Kalkvorming die de pijn veroorzaakt kan tevens worden vergruisd.
 • Tennis- en golferselleboog:
  Chronische ontstekingen worden geëlimineerd om zo de pijn in de elleboog met succes te verlichten. Dit zorgt voor een betere mobiliteit van de elleboog en meer kracht in de onderarm.
 • Patellaire tendinopathie/achillodynie:
  Beide syndromen zijn chronisch en worden meestal veroorzaakt door sport. Het pathologisch aangetaste   en pijnlijke deel van de pees vertegenwoordigt een relatief groot volume. Met behulp van shockwave    therapie kan dit volume in zijn geheel worden bewerkt en zo het gewenste therapeutische en genezende   effect bewerkstelligen.
 • Plantaire fasciitis en hielspoor:
  Met behulp van radiale shockwaves kan een duidelijke verbetering op het gebied van herstel en pijn bij chronische plantaire fasciitis en hielspoor verkregen worden. Naarmate de symptomen van de pijn worden aangepakt, stijgt het draagvermogen/ belastbaarheid van de betreffende voet erg snel.