Sportfysiotherapie

De sportfysiotherapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie die behaald is middels een  drie jarige master opleiding. De sportfysiotherapeut is gespecialiseerd in het behandelen van (sport)blessures die veelal worden opgelopen bij het sporten/bewegen. Daarnaast beschikt de sportfysiotherapeut over diepgaande kennis van anatomie, pathologie, trainingsleer en fysiologische herstelprocessen.

De sportfysiotherapeut behandelt blessures aan spieren en gewrichten. In de praktijk ziet de sportfysiotherapeut  allerlei blessures, oplopend van de enkel tot aan de nek/schouderregio. Door middel van een zeer specifiek onderzoek (en sportspecifieke bewegingsanalyses), kan de sportfysiotherapeut de oorzaak van het gezondheidsprobleem vastleggen.

Hiervoor zijn de interne en externe factoren van groot belang. Enkele voorbeelden van externe factoren zijn: wat voor schoeisel draagt iemand en op wat voor ondergrond beoefent hij/zij zijn sport. Vanuit de interne factoren wordt gekeken naar de mentale en fysieke fitheid, de krachtsverhoudingen van bepaalde spiergroepen, de lichamelijke conditie, de coördinatie van de spieren en de lenigheid van spieren, banden, en gewrichten. Het is voor de sportfysiotherapeut  zeer belangrijk om deze interne en externe factoren te beoordelen, omdat deze factoren ook het herstel- en/of revalidatieproces zouden kunnen belemmeren.

Door de prestatiegerichtheid van (top/recreatie) sporters kunnen de gezondheidsklachten vaak wat complexer zijn. Dit kan komen doordat de sporter vaak al wat langer met zijn blessure rondloopt. Door het willen presteren tijdens de trainingen of wedstrijden loopt hij/zij de kans op, dat het gezondheidsprobleem erger wordt. Om de pijnklachten te ontzien kunnen er vanuit het lichaam allerlei compensatie mechanismes worden ingezet. Deze kunnen er echter aan bijdragen dat er nieuwe blessures ontstaan en dat het herstel hierdoor zelfs vertraagt. Het is dus van groot belang dat de sporter goede informatie en advies krijgt voor het voorkomen van overbelasting, herstel belemmerende factoren en over de compensatie mechanismes.

Voor het behandelen van de sporters maakt de sportfysiotherapeut gebruik van de vijf grondmotorische eigenschappen: kracht, uithoudingsvermogen, coördinatie, snelheid en lenigheid. Het doel: de sporter revalideren op wedstrijdniveau voor zijn of haar tak van sport.