Nek/rug klachten

Rug- en nekklachten komen bij ongeveer zeventig procent van de bevolking voor. Vaak zijn de klachten van korte duur. Maar soms duren de klachten langer of zijn ze chronisch. Rug- en nekklachten kunnen een duidelijke oorzaak hebben, bijvoorbeeld een:

  • Een rug of nek Hernia
  • Een vernauwing in de rug: stenose
  • Breuk van een wervel
  • Tumoren in de wervelkolom
  • Ziektes, bijvoorbeeld reuma
  • zwangerschap

Bij de meerderheid van de nek- en rugklachten is geen duidelijke organische oorzaak te vinden. Men noemt deze de a-specifieke nek- en rugklachten. Het gaat meestal om een samengaan van meerdere oorzaken. Er treedt dan een verstoring op van de balans tussen de belasting en belastbaarheid. Waarbij de belasting de last betekend die op een persoon zowel psychisch als fysiek inwerkt en betekend belastbaarheid de capaciteit die je lichaam heeft om de belasting op te vangen, zowel fysiek als mentaal.

Uitgebreide anamnese en onderzoek zijn van belang om te zien waarom klachten zijn ontstaan en niet spontaan verdwijnen. Want normale nek- en rugklachten genezen binnen enkele weken, ook zonder therapie. Wanneer de therapeut een duidelijk beeld heeft van de klachten, zal deze samen met u een behandelplan opstellen. Enkele onderdelen van het behandelplan zijn: adviseren/ informeren, oefentherapie (zowel als huiswerk als op de praktijk), het verhelpen van bewegings- en functioneringsbeperkingen. Bij alle therapieën die Fysionova biedt is het van belang dat er gewerkt wordt naar een evenwicht tussen belasting en belastbaarheid.