Schouder revalidatie

De schouder is een relatief complex gewricht. Het model van het gewricht laat toe om onze arm in alle richtingen te bewegen. Als mensen klachten hebben aan de schouder vergt dit daarom een specifieke kennis. Binnen Fysionova zijn er verschillende fysiotherapeuten werkzaam die zich gespecialiseerd hebben in de behandeling van schouderblessures en schouderrevalidatie en zij zijn tevens aangesloten bij het schoudernetwerk Noord-Brabant.

Deze therapeuten hebben zich gespecialiseerd in het schoudergewricht, dit middels cursussen en/of een master opleiding gericht op de schouder. Hierdoor hebben deze therapeuten diepgaande kennis van de anatomie, bewegingsleer en revalidatie gericht op de schouder. Deze diepgaande kennis is essentieel voor een optimale revalidatie.

Pijn in de schouder kan verschillende oorzaken hebben. Een belangrijke oorzaak is een inklemming van structuren in de schouder, maar ook een verkeerde beweging van de schouder, een slechte houding, overbelasting, een ongeluk of trauma, of een bepaalde sport kan een rol spelen in schouderklachten. Vaak is het een combinatie van deze factoren. Bij fysionova kijken we heel specifiek wat uw klacht heeft veroorzaakt en wat voor u de meest geschikte weg is naar herstel. Dit gebeurd middels uitgebreid onderzoek. Daarnaast is echografie een middel dat vaak wordt ingezet bij schouderproblemen om duidelijkheid over de oorzaak te krijgen.

Na het onderzoek stellen we samen met u een behandelplan op. De therapie kan er heel verschillend uitzien. Dit is geheel afhankelijk van de problematiek. Zo kan de therapie bestaan uit het oplossen van bewegingsbeperkingen van de schouder of van andere gewrichten die invloed hebben op de schouder. Pijndemping is ook een belangrijk onderdeel in de therapie, dit kan op vele manieren behaald worden. Daarnaast is oefentherapie een groot onderdeel van de schouder revalidatie. Deze oefentherapie is gericht op het versterken van de spierkracht, het herstellen van de sturingsproblemen en het stabiliseren van de schouder.